- Dit evenement is voorbij.
Workshop Kita Bronda: Wat is nou echt het ‘kindbelang’ als ouders uit elkaar gaan?
4 maart @ 18:30 - 22:00
Evenement Navigatie
Als we ouders ondersteunen in het uit elkaar gaan, zeggen we dat het ‘kindbelang’ centraal staat. Maar wat is dat? En wat betekent dat voor ouders in de afspraken die ze maken om samen voor het kind te zorgen?
Kinderrechters hebben het vaak over ‘het kindbelang’ en ‘de communicatie’ tussen ouders. Maar ze spreken te weinig over de diepere lagen die daarin spelen. In mijn ogen gaat het in essentie over de onverwerkte pijn, de lichaamstaal van de ouders als ze samen zijn gezien door de ogen van het kind en het vermogen om naar het eigen aandeel te kijken. Deze elementen (en nog andere) bepalen of ze kunnen groeien in hun scheiding.
Ik ben Kita Bronda, ik ben kind van gescheiden ouders, en werk 10 jaar met (complexe) scheidingen. Mijn werkwijze is heel nauwkeurig kijken wat kinderen nodig hebben vanuit systeemdynamieken, hechting en overlevingsmechanisme door trauma en dan de ouders mee te nemen in wat het kind van hen nodig heeft. In het boek ‘Opnieuw Verbinden als gescheiden ouders’ heb ik beschreven wat de vier kindbehoeften zijn en twaalf intenties die ouders kunnen leven om de kindbehoeften in te vullen. De pijn die ouders ervaren door de scheiding en het vermogen dit te onderkennen en zelf aan te werken is de sleutel of ouders die kindbehoeften intuïtief voelen of dat ze deze niet kunnen zien. Meestal zijn ouders in elk een andere fase van overleven, strijden of verwerken.
Hoe kun je in een proces van afspraken maken, ouders meenemen in de behoeften die een kind heeft na de scheiding? Dit ter voorkoming van het ontstaan van gedragsproblemen bij het kind omdat de kindbehoeften te weinig ruimte krijgen?
De lezing gaat in op de vragen:
- Wat zijn systeemdynamieken, hechtingsdynamieken en overlevingsmechanismen? Op welke manier hebben deze invloed als ouders uit elkaar gaan?
- Wat zijn de kindbehoeften nadat ouders uit elkaar gaan?
- Hoe kunnen ouders groeien in hun scheiding?
- Welke uitgangspunten in gezinsdynamieken zijn van belang als je ouders begeleid om afspraken te maken en ze mee te nemen in hun groeikansen?
Kita Bronda
Kita Bronda begeleidt kinderen en ouders en stiefouders in gezinstherapie en ouderbemiddeling. Zij werkt met ouders om de verbindingen te herstellen in complexe gezinssituaties zoals bij conflicten, scheiding en in het samengestelde gezin. Doel is om de ouders en kinderen vanuit de kindbehoeften te helpen om het beter te hebben met elkaar. Zij tracht de kinderen en ouders meer in hun eigen kracht te brengen, hechting te verbeteren, trauma op te lossen en gezinsdynamieken in balans te brengen. Hierdoor ervaren ze meer eigenheid, meer contact en meer verbinding met elkaar.
Kita Bronda werkt in opdracht van gemeenten, jeugdbescherming, de Rechtspraak en particulieren. Zij is bijzonder curator in jeugdzaken. Zij is auteur van de volgende publicaties:
- Opnieuw Verbinden als gescheiden ouders. K. Bronda, Uitgeverij De ander en ik, 2021.
- Onrust in het Kinderhart, K. Bronda, Uitgeverij De Ander en Ik, 2014.
Voor meer informatie, zie kind en ik en Opnieuw verbinden