De kosten van mediation

In sommige gevallen is mediation voor de deelnemers gratis. Te denken valt aan buurtbemiddeling, dit wordt meestal door vrijwilligers begeleid.

Soms is een tegemoetkoming in de kosten voor mediation mogelijk via de Raad voor de Rechtsbijstand, hieronder valt het Juridisch Loket. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u een eigen bijdrage voor gesubsidieerde mediation. Voor meer informatie zie www.juridischloket.nl of www.rvr.org.

Ook is het mogelijk dat een rechtsbijstandverzekering (een deel) van de kosten vergoedt voor een arbeids- of familiemediation. Raadpleeg daarvoor voorafgaande aan de mediation de voorwaarden van de verzekering.

Meestal wordt de mediator betaald door de deelnemers aan de mediation. Over de verdeling van de kosten worden – tijdens het intakegesprek – afspraken gemaakt. Soms betaalt één deelnemer alle kosten, denk bijvoorbeeld aan een conflict tussen werkgever en werknemer, maar meestal wordt een verdeling overeengekomen van 50/50.‪

De meeste mediators hanteren een uurtarief; dit kan sterk variëren: van € 150 tot  € 350. Sommige mediators rekenen alleen de uren die zij met de deelnemers doorbrengen, anderen rekenen ook de tijd die zij besteden aan het maken van verslagen of overeenkomsten. Ook reistijd en reiskosten kunnen in rekening worden gebracht. Het is van belang om bij aanvang van de mediation hierover duidelijke afspraken te maken. Deze afspraken maken deel uit van de mediationovereenkomst.

Omdat je samen de kosten van de mediation betaalt vallen de kosten voor een mediationtraject lager uit dan wanneer je ieder een eigen advocaat hebt in een gerechtelijke procedure.