Workshop ‘Oplossingsgerichte gespreksvoering’ voor mediators

StockSnap_ZS8ZQE4UEX

Ledenbijeenkomst van 12 september 2017

Verslag van Jolanda Elferink

Het nut van ‘het’ bij de ander laten.
Aan het begin van de workshop ‘Oplossingsgerichte mediation’ luisterden we naar een verhaal, voorgelezen door de workshopleider Herman Prüst. Het ging over een verdwaald paard, de vinder leidt het naar de weg en laat het paard beslissen welke kant het op wil, hij doet alleen iets wanneer hij van zijn weg naar huis afgaat en het paard vindt zijn weg terug. Ik en de andere aanwezige mediators waren stil en geraakt door het verhaal, een mooi begin.
Daarna mochten wij aan het werk. De nuttigheidvraag stond centraal. ‘Als je vanavond naar huis gaat, wat heeft deze workshop je dan opgeleverd?’ Wij mochten deze vraag beantwoorden en wij gingen ermee oefenen in groepjes.
In plaats van graven in het verleden, ging het om te zoeken naar wat werkt om een doel in de toekomst te bereiken. We oefenden in rollenspelen met vragen als ‘Hoe zult u weten dat u doel is bereikt?’ en ‘Hoe zullen andere mensen deze verbetering opmerken?’.
Een van de aanwezige mediators vroeg zich af of er bij deze oplossingsgerichte vragen wel genoeg ruimte is voor emoties, en of er voldoende wordt ingegaan op de inhoud van het probleem. Herman gaf ons terug, dat het goed is om bij jezelf te rade te gaan of dit niet vooral iets is wat je als mediator graag wilt, en om je dus af te vragen of je daarmee de ander helpt (cliënt) of dat je dit (on)bewust wilt om jezelf (als mediator) te helpen. Want voor wie is de inhoud niet duidelijk?
Na nog een aantal oefeningen, met onder andere een coachingsvraag in stilte, en met casussen bleken de emoties juist wel naar boven te komen. Degene aan wie de oplossingsgerichte vragen werden gesteld, voelden zich erkend in de eigen behoefte.

De ervaring leert dat de oplossingsgerichte vragen kracht geven om mensen zelf het gewenste pad te laten bewandelen. Als mediator loop je een stukje mee, maar vertrouw je er ook op dat de ander het zelf kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *