Terug naar zoeken

Hans de Kok

Mediator Hans de Kok
Organisatie Vitrus Mediation Utrecht
Adres: Wolter Heukelslaan 36
3581 SR Utrecht
Telefoon 06-27136791

J.P.M.A. de Kok

Hans de Kok (Tilburg 1960) begeleidt al meer dan 25 jaar mensen met problemen in werk-, onderwijs- of gezinssituatie. De basis hiervoor werd gelegd tijdens zijn opleiding Theologie en Maatschappelijk Handelen aan de Universiteit van Tilburg. Vanaf zijn studietijd heeft hij zich bezig gehouden met de begeleiding van mensen in kwetsbare posities en conflictvolle situaties. Zijn werk heeft zich altijd afgespeeld op het snijvlak van gezin, arbeid, onderwijs en hulpverlening.

Gedurende zijn loopbaan heeft hij zich verder ontwikkeld tot professioneel coach en mediator.

Hans is mediator bij conflicten in arbeidssituaties, relaties en onderwijs en conflictcoach.

Wat kenmerkt jou als mediator?

Ik vind het belangrijk dat mensen zich gehoord en begrepen voelen. Misschien zie ik het wel als mijn belangrijkste taak dat ik een sfeer schep waarin dat mogelijk is. Mijn belangrijkste gereedschappen zijn laagdrempeligheid, oprechte belangstelling voor alle partijen, inlevingsvermogen, openheid, direct taalgebruik, durf en creativiteit. Vooral ook dat laatste is bij mediation belangrijk.

Een goede mediator is toch eigenlijk jurist?

Ik zou bijna zeggen integendeel. Mediation is maar in beperkte mate een juridisch proces. Sterker nog, het zijn vaak de juridische aspecten waardoor conflicten verharden en vertroebelen. Als mediator help ik mensen in hun communicatie, zodat ze zich weer gehoord en begrepen voelen en weer oog kunnen hebben voor elkaars belangen. Dan kunnen ook oplossingen in zicht komen. Soms zitten daar nog juridische kanten aan. Uiteraard ben ik  als mediator daarin opgeleid, waar nodig wordt een jurist ingeschakeld voor juridische toetsing en afwikkeling.

Waarom ben je mediator geworden?

Uiteindelijk wil iedereen prettig leven en het beste uit zichzelf halen. Soms is daar de situatie niet naar.

Meer dan eens heb ik conflictsituaties beleefd. Ik weet hoe het voelt als geluk en toekomst weg lijken te zijn. Mijn vak is mensen te helpen weer toekomst te krijgen, dat is wat een goede mediator doet.

Waar staat de naam Vitrus voor?

Vitrus is de romeinse god van de dapperheid. Het vraagt veel van mensen om gezamenlijk een conflict op te willen lossen. Mediation is altijd vrijwillig, toch voelt het vaak anders. Liever had je geen conflict gehad, of gedaan alsof het niet bestond. De moed om het conflict aan te pakken wordt echter meestal ruimschoots beloond. Niet alleen met een oplossing die partijen werkelijk iets oplevert. Maar ook door een einde aan de strijd en het begin van een prettiger toekomst met doorgaans verbeterde onderlinge verhoudingen.